Американската Tapestry Inc., която притежава марките Coach, Kate Spade и Stuart Weitzman, купува Capri Holdings, собственик на модните къщи Michael Kors, Jimmy Choo и Versace, за 8,5 милиарда долара, съобщиха двете компании в съвместно прессъобщение.

По този начин се създава силна модна къща в САЩ, която може по-добре да се конкурира с големите европейски съперници като LVMH в световния пазар на луксозни стоки, отбелязва Ройтерс.

Tapestry ще плати $57 за една акция на Capri, което е 65% повече от цената на ценните книжа при затваряне на борсовата търговия в сряда.

"Сделката ще обедини шест допълващи се марки с глобален обхват", се казва в прессъобщението на двете компании.

Комбинираните продажби на Tapestry и Capri през миналата фискална година надхвърлиха 12 милиарда долара, с коригирани оперативни приходи от около 2 милиарда долара.

Очаква се сливането на двете компании да им донесе спестявания от над 200 милиона долара през трите години след обединяването чрез намаляване на транзакционните разходи и подобряване на ефективността на веригата за доставки.

Бордовете на директорите на Tapestry и Capri са одобрили сделката и очакват да я приключат през календарната 2024 година.

Цената на акциите на Capri скочи с 58% в началото на търговията в четвъртък, докато тази на Tapestry се понижи с 4,1%.