Lamborghini не се продава, отсякоха от Volkswagen Group. Изявлението на германския концерн идва след новината, че швейцарската Quantum Group е предложила €7,5 млрд. за производителя на спортни автомобили.

"Lamborghini не се продава. Точка", заяви говорител на Audi, която контролира луксозния производител. "Audi AG и Volkswagen Group няма да обмислят предложението". Във вторник британското издание Autocar съобщи, че Quantum Group е изпратила писмо за намерение до Volkswagen Group по-рано този месец.

Реа Старк, един от основателите на инвестиционната Quantum Group, е съосновател и на Piech Automobile с Тони Пиех, синът на бившия председател на Volkswagen Фердинанд Пиех, под чието управление VW придоби Lamborghini през 1998 г. Председателят на Piech Automobile е бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер.

Освен Audi и Lamborghini, германският гигант притежава и Porsche, SEAT, Skoda, Bentley, Bugatti и Ducati.

В края на миналата година от Volkswagen все пак заявиха, че ще влеят Lamborghini, Ducati и Italdesign в отделна структура, което ще направи евентуална продажба или първично публично предлагане по-лесно.

"Ние, нека го кажем, създаваме такава правна структура, която би ни позволила да действаме при решение. Вероятно процесът ще е по-бавен, но той влиза в нашия дневен ред", обясни тогава главният директор.

Електрификация

До края на 2024 г. всеки модел на Lamborghini ще се предлага като плъгин хибрид, съобщи по-рано главният изпълнителен директор Стефан Винкелман. Но уточни, че скоро не трябва да очакваме изцяло електрическо ламбо.

Ferrari вече предлага плъгин хибрид, а британската McLaren ще покаже скоро такъв. В света на ултрабързите автомобили има и изцяло електрически — като Rimac Concept One и Pininfarina Battista.

Lamborghini се надява да намали общите вълеродни емисии от автомобилите си с 50% до началото на 2025 г. За да постигне тази цел, компанията ще инвестира €1,5 млрд.