Най-големият търговец на дрехи в света - Inditex търси продава 16 магазина Zara, тъй като онлайн пазаруването набира сили на Иберийския полуостров. 14 от търговските обекти са в Испания, а останалите 2 - в Португалия.

Компанията на Амасио Ортега иска 400 млн. евро (472 млн. долара) за магазините в 20-годишно споразумение за продажба и лизинг, като купувачът ще има правото да освободи имотите след 5 години, съобщава източник на Bloomberg.

Представител на Inditex потвърди потенциалната продажба, определяйки я като част от плановете за хомогенизиране на лизинговата й стратегия. Почти всички магазини на компанията се управляват чрез лизинг.

Обектите, които се продават, включват модния магазин Zara в Calle Preciados, най-скъпата търговска улица в Мадрид спрямо наемите на дребно.

Приходите на компанията от 11.7 млрд. евро през първото полугодие бяха подкрепени от растящите продажби по интернет, а Inditex смята, че Испания ще догони останалата част от Европа в онлайн покупките.

Миналата година 3% от продажбите на дребно в Испания са извършени по интернет, в сравнение с 8% в Европа и 15% в Обединеното кралство, според Aberdeen Standard Investments.

"Докато Испания има най-ниското усвояване на продажбите в интернет, тя се очаква да отбележи най-висок темп на растеж през следващите години, тъй като културните нагласи към онлайн пазаруването се променят.

Оценяваме годишния ръст на интернет покупките на 18% до 2021 г. за Испания, срещу средно 12% за Европа като цяло", заяви пред Bloomberg Андрю Алън, ръководител за инвестициите в недвижими имоти в Aberdeen Standard Investments.

Inditex е създадена през 1963 г. като семеен шивашко предприятие, което произвежда и предлага дрехи за жени на достъпни цени. В момента компанията има повече от 7000 магазина в 94 държави.