11,3 млн. британци - близо два пъти повече от населението на цяла България, се е наложило да гладуват през 2022 г. заради липса на средства, става ясно от доклад на организацията за хранителни банки Trussell Trust, цитиран от "Ройтерс".

Като причини се посочват неработещата система за социално подпомагане и непрестанно поскъпващият живот на Острова.

Евростат: Един от трима българи е в риск от бедност

Евростат: Един от трима българи е в риск от бедност

Само Румъния е по-зле от нас в ЕС по този показател

Контекст: Великобритания може да е шестата по големина икономика в света, но по правителствени данни домакинствата в момента преживяват най-резкия спад в стандарта на живот, откакто през 50-те е започнало воденето на подобна статистика.

При храните и напитките инфлацията през май е била 18,3%, а през юни - 14,6%. Големите хранителни вериги влязоха в сблъсък с профсъюзите и политиците, които ги обвиняват, че надуват инфлацията, като трупат огромни печалби на гърба на хората.

Прецедент: Най-малко 1 милион британци са изправени пред бедност и опасност да останат на улицата

Прецедент: Най-малко 1 милион британци са изправени пред бедност и опасност да останат на улицата

Няма подобна ситуация в исторически план, според анализатори

Детайли: Само в мрежата на Trussell Trust от 1300 хранителни банки за година са били раздадени рекордните 3 млн. пакета храна - 37% повече на годишна база и повече от двойно повече в сравнение с преди 5 години.

Според организацията около 7% от населението на страната оцелява с помощта на дарена храна, но цели 71% от гладуващите не получават никаква подкрепа. Така според Trussell Trust 1 от 7 британци е гладувал през миналата година.

Цели 20% от обърналите се към хранителни банки са всъщност работещи хора.

САЩ: Поскъпването на храните заплашва още 10 милиона души да изпаднат в бедност

САЩ: Поскъпването на храните заплашва още 10 милиона души да изпаднат в бедност

Войната в Украйна е основният фактор за това

От друга страна: Trussell Trust призовават правителството да гарантира, че социалната система покрива поне минималните нужди на гражданите. Управляващите твърдят, че това вече се случва и всяко домакинства получава подкрепа, еквивалентна на 3300 паунда.

Пенсиите и минималната заплата се вдигнаха, прилагат се и различни мерки за подкрепа. Доколко всичко това има общо с факта, че догодина вероятно ще има избори, вече е друг въпрос.