Във Великобритания около милиони души, дори и повече, са изправени пред бедност и опасност да останат на улицата. Причината е невъзможност да плащат наема или ипотеката си. Това заяви основателят на вестник, който се разпространява на четири континента и социалното предприятие Big Issue Джон Бърд.

"Нямаме подобна ситуация в исторически план. Не мисля, че някога е имало такъв период в историята, може би в края на Наполеоновите войни", коментира той.

Междувременно икономиката на Обединеното кралство е на път да навлезе в дълга рецесия, предизвикана от това, че домакинствата и предприятията са притиснати от изключително високите покачвания на цените, разкриват нови прогнози на KPMG.

Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 1,3% през следващата година, според консултантската компания, която стана поредната организация, предупредила за продължителен спад, който засяга Великобритания.

KPMG смята, че темпът на увеличение на цените ще бъде средно 7% през следващата година, което е ревизия нагоре от 5,6% в предишните им прогнози.

KPMG смята, че икономиката ще загуби близо 2% от БВП, в сравнение със спада от повече от 6% след финансовата криза от 2008 г.