Нагласите в българската икономика за непосредствените перспективи пред пазара на труда са на най-високите си равнища от началото на кризата.

Заключението идва от данни на Евростат за месец януари 2017 г. и са анализирани от екип "Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк.

Данните на Евростат обобщават очакванията на мениджъри от секторите Промишленост, Услуги, Търговия, Строителство и представители на Домакинствата в редовна анкета. Обобщаващият показател за очаквания баланс между наемане и освобождаване на работна ръка е в силна възходяща тенденция от началото на 2013 г., потвърждават и последните данни.

Регистрираният оптимизъм за перспективите пред заетостта се потвърждава и от най-разпознаваемия измерител за състоянието на пазара на труда у нас - нормата на безработицата.

Снимка 277188

Както е видно от графиката, реално отчетените данни за нормата на безработицата показват ясна тенденция да следват динамиката на обобщаващия показател за нагласите за пазара на труда.

Това е само една от причините да бъдем оптимисти за удължаване на тенденцията от последните три години за ръст на заетостта и спад на безработицата и през 2017 г. Прогнозите ни са възстановяващата се икономика на ЕС, за където са насочени 2/3 от българския стоков експорт да даде нов тласък на местните износители, докато укрепващото вътрешно търсене подкрепя ориентираните към българската икономика сектори.

Набиращите скорост проекти с европейско финансиране и заявките за по-високи инвестиционни разходи на правителството след разочароващата в това отношение 2016 г. също ще имат своя принос.

Екипът "Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк очаква нарастващото търсене за български стоки и услуги да доведе до нов тласък за инвестициите в създаване на нови предприятия и разрастване на вече установени такива.

Подобна заявка правят и от Българска агенция за инвестиции (БАИ), от където съобщиха, че през 2017 г. ще работят за сертифицирането на проекти, които ще доведат до създаването на 5700 нови работни места - с 1000 повече от реализираните от тяхната дейност през 2016 г.