Индустриалните работници в Германия започнаха 24-часова стачка тази нощ, спирайки работата в компании като доставчика на автомобилни части ZF Friedrichshafen и производителя на осветителни тела Zumtobel, предава Reuters.

Служителите, обединени в синдикалната организация IG Metall, настояват за по-високи заплати и възможност за намалено работно време в определени случаи при пълно заплащане.

Окуражени от най-бързия икономически растеж за последните шест години и рекордно ниската безработица, синдикалистите настояват за увеличение на заплащането от средно осем процента през следващите 27 месеца за 3,9 милиона служители в най-голямата икономика на Европа.

IG Metall настоява още и за правото на работниците да намалят работния си ден до 28 от 35 часа седмично, за да се грижат за своите деца, възрастни или болни роднини и да се върнат на пълно работно време след две години.

Това е първият истински натиск от IG Metall за по-кратък работен ден от 1984 година насам, когато след протести, които продължиха 7 седмици, работната седмица бе намалена на 35 от 40 часа.

Работодателите предложиха 6,8 процента увеличение на заплатите, но отказаха искането за по-кратък работен ден, освен ако не могат да увеличат работните часове на ден на работниците при нужда.

Около 260 компании ще пострадат заради стачките днес.

Работодатели и синдикати оставиха вратата за бъдещи разговори отворена.