Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2016 г. е 1 325 лв. и нараства с 5% спрямо същото тримесечие на предходната година, показват данните на Националния статистически институт.

Доходи на домакинствата

В структурата на общия доход с най-висок дял са доходите от работна заплата (53.9%), следвани от доходите от пенсии (28%), доходите от самостоятелна заетост (5.9%) и доходите от социални обезщетения и помощи (3.7%).

Спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. делът на дохода от работна заплата намалява с 1.3 процентни пункта, а доходът от пенсии нараства с 2.1 процентни пункта.

В номинално изражение през четвъртото тримесечие доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят на годишна базаа:

• Доходът от работна заплата нараства от 697 на 715 лв. (с 2.5%).

• Доходът от самостоятелна заетост намалява от 89 на 79 лв. (с 11.2%).

• Доходите от пенсии нарастват от 327 на 372 лв. (с 13.6%).

• Доходите от социални обезщетения и помощи нарастват от 47 на 49 лв. (с 4.3%).

Относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.0%, а делът на дохода от натура е 1.0%

Разходи на домакинствата

Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2016 г. е 1 209 лв. и се увеличава с 4.1% спрямо същото тримесечие на 2015 година.

В структурата на общия разход с най-голям дял са разходите за храна (31.1%), следвани от разходите за жилище (18.2%), данъци и социални осигуровки (12%) и транспорт и съобщения (10.7%).

Спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намаляват с 1.3 процентни пункта, а се увеличават разходите за жилище с 1.5 процентни пункта.

Потребление на домакинствата

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2016 г. не се променя съществено.

По-значително се увеличава потреблението на зеленчуци - от 13.8 на 14.3 кг, на плодове - от 11.1 на 11.5 кг, и на кисело мляко - от 6.1 на 6.5 килограма. По-съществено намалява потреблението на прясно мляко - от 4.7 на 4.2 л, и на хляб - от 22.4 на 22 килограма. Без промяна е потреблението на зрял фасул и сирене.