В следващите 5 години на пазара на труда в България няма да достигат 500 хиляди работници. Недостигът на кадри ще бъде и причината чуждестранните инвеститори да нямат възможност за разширяване на бизнеса си в страната.

Това прогнозира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По неговите думи в областта на автомобилостроенето ще се търсят 45 хиляди работници.

"В момента има остър недостиг на инженерно-технически кадри - както квалифицирани работници, така и машинни и електроинженери, IT специалисти", посочва Велев, цитиран от "24 часа".

Васил Велев коментира, че най-голямо търсене не само на българския пазар, но и в Европа, има на инженери. През първата половина на годината в бюрата по труда са обявени 312 свободни работни места за такива специалисти, като най-многобройни са тези в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Васил Велев: България трябва да внесе 500 000 работници от чужбина

България трябва да внесе 500 000 работници от чужбина

Заплатите ще продължат да растат, според шефа на АИКБ

По оценката на експерти проблемът не е само в недостатъчния брой на такива специалисти, но и качеството на образованието и уменията им.

"Инженерната професия е по-трудна за усвояване от редица други и въпреки че възнагражденията вече са добри, кандидатите не са достатъчно, а оттам и подборът не е достатъчно добър", казва Велев.

Тези специалисти у нас могат да получават заплати между 1000 и 3000 лева, а в чужбина възнагражденията са в диапазона между 5000 и 7000 лева.

Васил Велев е на мнение, че решението на проблема е в привличането да кадри от страни извън Европейския съюз (ЕС).

"Промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се направиха, но има много подзаконови нормативни актове, които затрудняват и бавят този процес", смята още експертът.