Над 600 000 работни места може да бъдат поставени под риск в Германия, ако забраната на автомобилите с конвенционални двигатели с вътрешно горене влезе в сила, показва проучване на икономическия институт Ifo.

Замърсяването от автомобили с двигатели с вътрешно горене стана чувствителна тема за Германия, след като стана ясно, Volkswagen е използвала измамен софтуер, за да замаскира нивата на вредните емисии.

Градове като Мюнхен, Щутгарт и други обмислят забраната на автомобили с по-старо поколение дизелови двигатели, за които се смятат, че допринасят за увеличените респираторни заболявания.

Според изследването на Ifo коренна промяна и растящи продажби на автомобили с нулеви вредни емисии може да застраши работата на 426 000 души, заети в автомобилното производство. Останалите работни места, които са под риск, са в свързани индустрии - например в доставчици на части.

Два месеца преди националните избори в Германия правителството се изправя пред растящ натиск да намали вредните емисии. На 2 август представители на изпълнителната власт ще се срещнат с автомобилните производители, за да намерят начин да намалят замърсяването от дизеловите двигатели.

Изследването показва още, че за всеки 2 или 3 работни места, които ще бъдат загубени, ще бъде отворено по едно ново в сферата на проучванията и разработката (R&D), IT и други сектори, свързани с технологиите за задвижване на автомобили без изпускането на вредни емисии.

Според Барбара Хендрикс, министър на околната среда в Германия, "автомобилната индустрия има отговорността да не се стигне до забрани".