Милиони европейци може да останат на студено тази зима, заради покачването на цените цените на газа и електричеството. Редица експерти предупреждават, че пандемията от коронавирус и повишаването на цените повлияли още по-негативно на доходите на домакинствата, пише CNN.

Според Европейския съюз "енергийната бедност" е неспособност да си позволим подходящото за дома отопление, за да се чувстваме комфортно. Според експертите именно този проблем е широко разпространен в ЕС.

Много от домакинствата в момента са уязвими, защото доходите им падат, а в същото време сметките се повишиха по време на пандемията. Работниците в търговията на дребно, хотелиерството и авиокомпаниите са силно засегнати, а много от тях загубиха и работата си.

Според изследвания на професор в Университета в Манчестър и председател на мрежата за изследване на енергийната бедност Engager Стефан Бузаровски, за 80 милиона домакинства в Европа е трудно да поддържат в домовете си достатъчно топло през зимата преди пандемията. Вероятно сега са много повече.

Около седем милиона европейски домакинства закъсняват с плащането на сметките си. Пандемията задълбочава проблема, защото много хора прекарват повече време у дома, увеличавайки потреблението на енергия.

В същото време цените на енергията се покачват, защото доставчиците на газ не могат да запълнят запасите. Недостигът тласка потребителските цени и цените на едро до рекордни нива.

Енергийната криза в Европа удари индустриалните гиганти в региона

Енергийната криза в Европа удари индустриалните гиганти в региона

Най-голямата европейска химическа компания BASF SE обяви, че рекордните цени влияят на бизнеса

Между 20% и 30% от населението на Европа е изправено пред бедност, докато, а 60% страдат от "енергийна бедност" в някои страни.

България има най-висок дял на енергийно бедните хора в Европа с (31% от населението), следвана от Литва с 28%, Кипър (с 21% от населението) и Португалия с 19%. Населението на Швейцария стои най-добре в тази класация - енергийна бедност сред жителите на страната е едва 0,3%, следвана от Норвегия с 1%.

Сега експерти предупреждават, че високите цени на газа и тока могат да предизвикат протести. Повишаването на цените на горивата доведе до протести в България през 2013 г., както и мащабни демонстрации през 2018 г.

Според европейския комисар по енергетиката Кадри Симсън "има инструменти", с които страните от ЕС могат да използват за справяне със ситуацията.

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Поредният шок за световните вериги за доставки е на лице