Енергийната криза, в която се намира Китай, изглежда като поредния шок за световните вериги на доставки, коментират експерти. Заводите във втората по големина икономика в света, която е и най-големият глобален износител на електроенергия са принудени да пестят електроенергия чрез ограничаване на производството, предават световните агенции.

Най-малко 20 китайски провинции и региони, които представляват над 66% от брутния вътрешен продукт на страната, са обявили някаква форма на прекъсвания на електрозахранването. Към момента те са насочени предимно към потребителите от тежката промишленост, съобщава Bloomberg Intelligence.

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Дори и да успеят да произвеждат, компаниите трудно намират как да транспортират стоката си

А причините за това са рекордно високите цени на въглищата, които принуждават производителите на електроенергия да намалят производството, въпреки нарастващото търсене. Същевременно, някои райони в страната са спрели изцяло потоците на електроенергия, за да постигнат целите за намаляване на вредни емисии.

Прекъсванията идват в момента, когато световните производителите и износители на стоки буквално се надпреварват в търсенето и предлагането на всичко - от облекло до играчки и продукти, свързани с ваканционното пазаруване в края на годината. Те не спират да се борят със затруднените вериги за доставка. А те от своя страна са затруднени още повече, поради нарастващите разходи за суровини, дългите закъснения на пристанищата и недостига на транспортни контейнери.

Същевременно в Китай местните производители предупреждават, че строгите мерки за намаляване на потреблението на електроенергия ще намалят производството в икономически централи като провинциите Дзянсу, Чжецзян и Гуандун, които заедно представляват почти една трета от брутния вътрешен продукт на страната и вероятно ще повишат цените. Увеличава се и броят на на фабриките, които имат цялостна липса на електроенергия.

Една част от китайските производители се оплакват, че им е все по-трудно да продават стоките си в чужбина, заради спиращото производство. Друга част казват, че са принудени да вдигат цените в името на оцеляването на бизнеса им.

Проблеми имат всички, дори гигантът Apple. Операциите по сглобяване на iPhone в Китай започнаха да намаляват консумацията си на енергия. От компанията заявиха, че предприемат енергоспестяващи мерки, за да се съобразят с политиките на местното правителство.

Хаос на пристанищата. Но корабните компании се готвят за невиждани досега печалби

Хаос на пристанищата. Но корабните компании се готвят за невиждани досега печалби

Един от лидерите в индустрията прогнозира до 1025% ръст на печалбата си в сравнение с 2019-а

Световните анализатори коментират, че недостигът на електроенергия и блокирането на пристанищата неизбежно ще се отрази както на тежките индустрии като алуминия и стоманата, така и на всички сектори надолу по веригата. Колкото до икономиката на Китай, тя вече е натоварена почти до краен предел.