Туризмът е един от секторите, които са от ключово значение за икономиката на Гърция. Малко над 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на южната ни съседка са генерирани именно от тази индустрия. А тежкият удар върху нея през 2020 година ще има негативно отражение и на представянето на цялата икономика за последните 12 месеца.

Според изчисления, представени от правителството на страната и цитирани от местното издание Kathimerini, приходите от чуждестранни туристи са се сринали с 14 милиарда евро в сравнение с предходната 2019 година.

От Bank of Greece посочват, че оборотът на туризма за първите 10 месеца на годината възлиза на едва 4 милиарда евро при 17,56 милиарда евро за същия период на миналата година и общо 18,2 милиарда евро за цялата 2019-а.

При най-оптимистичните прогнози за 2020 година приходите за сектора могат да достигнат 3,5 милиарда евро като цяло, като очакванията са представянето на сектора през ноември и декември да не се различава много от това през предходните месеци. Това означава, че през изминалите 12 месеца те са намалели с над 80 на сто.

Next.e.GO планира завод за електромобили за €100 милиона в Гърция

Германска компания иска да инвестира €100 милиона в завод за електромобили в Гърция

Масовото производство в първата база на дружеството ще започне през 2021-а

"Огромната зависимост на гръцката икономика от туризма и спада на потока от туристи през тази година е основна причина, заради която анализаторите очакват свиване на икономиката в рамките на 9-10%", посочват от Ernst & Young в свой анализ.

От четирите основни пазара, които са от най-голямо значение за гръцкия туризъм, на първо място по спад са Щатите - с 92,9 на сто по-малко посетители през 2020 година, следвани от Великобритания със 73,9 на сто спад.

CVC Capital става най-големият инвеститор в Гърция

Новият собственик на млеката "Верея" у нас става инвеститор № 1 в Гърция

След вложения за общо 1,5 милиарда евро