Американският инвестиционен фонд CVC Capital е напът да се превърне в най-големият чуждестранен инвеститор в Гърция, след като наскоро обяви, че ще придобие метен гигант в хранителната индустрия, който управлява и българската "Обединена млечна компания".

Сега дружеството води преговори за закупуването и на 80% от лидерът в застрахователния бизнес в южната ни съседка - Ethniki. Според оценката и информацията на местното издание Kathimerini сделката може да бъде на стойност между 450 и 460 милиона евро.

С придобиването на Vivartia, част от която е българския производител на млеката "Верея", за 600 милиона евро под формата на кеш и дълг, общите вложения на CVC през тази година ще достигнат около 1 милиард евро. Тази сума ще бъде добавена през също толкова мащабни вложения на фонда в Гърция за последните 4 години.

Това включва веригите болнични заведения и компании в здравния сектор, сред които Hygeia, купена за 200 милиона евро, болниците Metropolitan, Iaso General, Mitera и Lito. Към тях може да се добави и участието на CVC в няколко яхтени пристанища в страната, придобити от турската група Doguz и нейната холдингова платформа за онлайн търговия Skoutz.gr.

Ако придобиването на застрахователното дружество Ethniki стане факт, общите инвестиции на американския фонд в Гърция ще достигнат общо 1,5 милиарда евро. Тази сума е по-голяма от вложенията на канадския бизнесмен Прем Уатса и на неговата фирма Fairfax, които към момента са най-големите инвеститори в страната.

В световен мащаб групата оперира активи на обща стойност от 109,1 милиарда долара. У нас чрез дружеството си CVC Credit Partners групата управлява част от компанията Ideal Standard, която от своя страна управлява производителят на санитарна керамика "Идеал стандарт - Видима".

Обединена млечна компания ще има нов собственик след сделка за €600 милиона

“Верея” и още 3 марки млека у нас ще имат нов собственик след сделка за €600 милиона

CVC Capital купува собственика на "Обединена млечна компания" - гръцката Vivartia Holdings

Преди три години CVC Capital стана инвеститор и в собственика на най-голямата софтуерна компания у нас - Paysafe Group. През 2015 година групата беше част от консорциум, наддавал за придобиването на Българската телекомуникационна компания (БТК), а през 2009 година тя купи бизнесът на международния гигант в производството на бира AB InBev в Цетрална и Източна Европа, включително и българската "Каменица".

Миналата седмица беше потвърдено, че CVC ще купи гръцката Vivartia за 600 милиона евро. Част от нейното портфолио е българският лидер в производството на млечни продукти "Обединена млечна компания". Нейни са марките "Верея", "Русалка", "Фибела" и "Ханско".

Компанията стана част от групата на Vivartia през 2007 година. Сделката тогава беше за 18,7 милиона евро. Компанията е наследник на няколко мандри в страната, функциониращи от края на 50-те години у нас.