АЕЦ „Козлодуй" ще започне електронни процедури за продажба на електроенергия. Това става ясно от публикувано писмо на Първа атомна на тяхната страница, предаде 3e-news.bg.

От централата започват е-търговия с ток заради липсата на действаща енергийна борса у нас и динамично развиващата се пазарна среда. От там припомнят, че у нас вече функционира балансиращият пазар на електроенергия и са започнали процеси по интеграция с европейските енергийни пазари. За да отговорят на съвременната пазарна среда АЕЦ „Козлодуй" са се ориентирали към електронната търговия с ток. По този начин се очаква да се осигури по-голяма прозрачност, гъвкавост и достъпност за всички настоящи и бъдещи търговски участници, допълват от Първа атомна.

Оттам допълват, че в момента разработват електронната търговия, като по-достъпен и облекчен механизъм за продажба на ток. За да се случи това обаче централата е поискала всички търговски участници да се регистрират със съответното заявление пред АЕЦ „Козлодуй", за да имат право за участие в електронни процедури за продажба. За момента няма яснота кога точно АЕЦ-а планира да започне електронно да обявява търгове за електроенергия.

Припомняме, че подобни е-търгове за продажба на електроенергия започна да въвежда и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2" в началото на тази година.