Акциите на японските автомобилни производители и тези на южнокорейските компании за производство на полупроводници паднаха в понеделник на фона на ескалиращите търговски конфликти.

Китай заяви в петък, че ще наложи нови мита за американски стоки на стойност 75 милиарда долара. Пекин също обяви, че ще възобнови митата на стойност 25% върху американските автомобили и още 5% за авточасти и компоненти, които ще влязат в сила на 15 декември. Китай спря митата за автомобилите през месец април, пише CNBC.

В отговор, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че също ще повиши митата за вноса от Китай. В следствие на това акциите на японските автомобилни производители с производствени заводи в САЩ се понижиха.

Тези на компаниите Nissan и Toyota паднаха с повече от 2%, а на Mitsubishi Motors и Honda с около 3%.

Японските производители на автомобили - Nissan, Toyota, Mitsubishi, Honda, Mazda и Subaru - разполагат с 24 производствени предприятия, 45 съоръжения за научноизследователска и развойна дейност и 39 разпределителни центъра в 28 щата в САЩ, сочат данни на Японската асоциация на автомобилните производители.

От информацията става ясно още, че общо японските заводи за производство на превозни средства представляват повече от една трета от продукцията в Щатите.

Автомобилите са едни от най-често изнасяните стоки от САЩ за Китай. Те са формирали около 19% от глобалния износ на коли от САЩ през 2017 година. През 2018 година в Китай са продадени приблизително 230 000 автомобила, произведени в САЩ.

Акциите на южнокорейските производители на полупроводници също са повлияха от влошаващото се търговско напрежение с Япония, като отбелязаха спад. Тези на Samsung Electronics падна с близо 1,5%, а на конкурента му SK Hynix - с 3,36%.

Търговията с Южна Корея е силно зависима от Китай и САЩ, тъй като страната е тясно свързана с веригите за доставка между двете икономики. Полупроводниците са основният продукт, изнасян от Южна Корея.