Лонг Айлънд, Ню Йорк и Арлингтън, Вирджиния, между които бе разделена новата централа на Amazon с кодово име HQ2, заедно с предстоящия центъра в Нешвил, Тенеси ще носят на компанията над 2 милиарда в данъчни облекчения, съобщава Reuters.

Служителите са бесни: Amazon разделя централата в Сиатъл с още два града

Служителите са бесни: Amazon разделя централата в Сиатъл с още два града

Седалището ще бъде разделено в два нови офиса в различни щати

Компанията съобщи, че ще получи милиарди долари като директни стимули от местните власти в трите избрани града, които ще зависят от създаването на определен брой работни места.

В Лонг Айлънд и Арлингтън ще бъдат назначени по 25 000 нови служители, а в Нешвил - 5000. За централата в Ню Йорк компанията ще получи стимули на стойност 1,525 милиарда долара. 

Това включва възстановяем данъчен кредит от държавната програмата Excelsior до 1.2 милиарда долара - 48 000 долара за работно място за общо 25 000 на брой със средно възнаграждение за над 150 000 долара. В допълнение Amazon ще вземе субсидия на стойност 325 милиона долара от Empire State Developmentе - организация-чадър за двете основни корпорации в областта на икономическото развитие на Ню Йорк.

Размерът на паричните стимули ще расте през годините, тъй като компанията планира да създава още работни места и да заема повече сгради.

Amazon може да кандидатства и за други стимули, включително по Програмата за подпомагане при преместването и заетостта в Ню Йорк, която предлага годишни данъчни облекчения от 3000 долара на работно място, което потенциално може да натрупа стимули на стойност 900 милиона долара за 12 години за компанията.

За централата в Арлингтън Безос ще получи 573 милиона долара. 

Стимулите включват финансова субсидия от Commonwealth of Virginia на стойност до 550 милиона долара, или 22 000 долара на работно място, за създаване на 25 000 работни места със средна заплата над 150 000 долара през следващите 12 години.

Предвидена е и субсидия в размер на 23 милиона долара за период от 15 години въз основа на нарастването на съществуващия местен данък за пребиваване - данък върху хотелските стаи.

Commonwealth of Virginia също така ще инвестира 195 милиона в инфраструктура в квартала, включително подобрения по метростанциите Кристъл Сити и Патомик Ярд, както и пешеходна линия, свързваща преобразения квартал Нешънъл Лендинг с националното летище Рейгън.

За центъра в Нешвил се предвиждат стимули за 102 милиона долара.

Те включват парична субсидия за капиталови разходи от 65 милиона долара или 13 000 долара на работно място за наемане на 5 000 души през следващите седем години със средна заплата над 150 000 долара.