Американската икономика извървя дълъг пък след историческия срив през миналата година. Но вероятно тя никога няма да се върне към "нормалното".

Това смятат експертите от Moody's Analytics и CNN Business, позовавайки се на индекса Back-to-Normal, разработен от тях. В него са включени 37 национални и 7 индикатора на база отделни щати, които отразяват различни тенденции - такива при кредитирането, безработицата, обявите за работа, заетост на хотелите, вътрешни полети и други.

Към момента индексът е на равнище от 93%, което експертите посочват като максималното ниво за момента.

Това показва, че американската икономика се доближава до "нормалността", но все още не достига максималната граница. Също така за някои щати, в които продължава да има повече ограничения, пълното възстановяване изглежда далеч.

Всъщност пандемията донесе промени на някои икономически фундаменти, които може никога да не се върнат към състоянието, в което ги познавахме преди това.

Такъв пример е работата от разстояние и готовността на много компании да въведат гъвкав модел за своите служители. Подобни почти необратими промени има и за туризма.

"Ние отчитаме завръщането към нещо, което може никога да не постигнем отново", посочва икономистът от Moody's Analytics Мат Коляр.