Петролният пазар в Щатите отчита сериозен подем след избора на Джо Байдън за президент. След рекордно ниските стойности в резултат на коронавируса, американският петрол е поскъпнал с впечатляващите 69% от изборите през ноември насам до над 60 долара за барел в момента, пише CNN Business.

Това е най-големият пик след президентски избори според индекса NYMEX, който отчита движението на цените на петрола от 1983 година. Следващият подобен подем е от 31% след победата на Джордж Буш през 1988 година.

Цените на горивата в САЩ също растат в резултат на това, като от изборите насам те са се увеличили с 27% до средно 2,70 долара за галон (за 3,8 литра).

"По-високите цени са отражение на оптимизмът, свързан с икономическия растеж, след като светът започна процеса по ваксинацията и очаква края на пандемията", посочва Джейсън Бордоф от Center of Global Energy Policy.

В резултат на ваксинацията, от Bank of America очакват, че търсенето на петрол ще продължи да расте с бързи темпове и през 2023 година ще отчете най-бързия си растеж от 70-те години на миналия век насам.