Съветът на директорите на"Аэрофлот" не е обсъждал въпроса за покупката на националния италиански авиопревозвач Alitalia. Това съобщи ПРАЙМ-ТАСС, позовавайки се на източник от Съвета на директорите.

По-рано беше обявено, че италианската банка UniCredit и "Аэрофлот" могат да купят AlItalia.

От пресслужбата на "Аэрофлот" засега се въздържат от коментари. Както съобщи Dow Jones, UniCredit привлича "Аэрофлот" като индустриален партньор за придобиване на част от акциите на AlItalia.

Министерството на икономиката на Италия, което продава дела си в AlItalia, определи 2 април като краен срок за подаване на заявки за покупката на авиокомпанията. Едновременно с това беше прекратено търгуването на акциии на компанията на борсата.

В консорциума, който планират да създадат за участие в търга, "Аэрофлот" ще има 95 %, а италианската банка - 5%.

Около 16 часа българско време обаче стана ясно, че Аэрофлот е подала документи за участие в търга за покупката на Alitalia, съобщи РИА Новости, позовавайки се на официално съобщение от говорителя на авиокомпанията Ирина Даненберг.

"Да, подадохме заявка за покупката на акциите на Alitalia. След като бъдем одобрени от министерството на финансите на Иатиля, вероятно Аэрофлот ще бъде включен в списъка на претендентите.", каза Даненберг.

Вторият етап от търга, на който допуснатите участници трябва да предложат конкретни цифри, трябва да се състои в средата на април.