Икономиката на Австралия губи 4 милиарда австралийски долара (2,5 милиарда щатски долара) всяка седмица от спирането на икономиката, заради на вируса. Прогнозата за брутния вътрешен продукт (БВП) е да спадне с 10% през настоящето тримесечие, сочат данните на статистиката на страната.

Австралия успява да ограничи на разпространението на COVID-19, като новите случаи се единици или нулеви в повечето региони. Но министърът на финансите Джош Фрайденберг заяви, че мерките за ограничаване на коронавируса нанасят тежък удар върху икономиката, като прогнозата за БВП ще спадне с 10% през тримесечието. "За всяка седмица, в която има ограничения, Министерството на финансите изчислява, че икономическата активност ще бъде намалена с близо 4 милиарда долара, заради намалената работната сила, намалена производителност и намалено потребление", каза той.

Австралийското статистическо бюро отчете 7,5% спад на работните места, което е еквивалентно на около 700 000 работници от общо 13 милиона - за петте седмици до 18 април.

Една трета от работниците в най-тежко засегнатите сектори, като хотелиерство, са загубили работата си, заедно с 27% от хората в сферата на изкуството.

Министерството на финансите изчисли, че равнището на безработицата ще се удвои до 10% до средата на годината заради, което ще остави без работа около 1,4 милиона души. В 31% от домакинствата в цялата страна има влошаване на финансите, сочат още данните на статистиката.

Според Фрайденберг хората трябва да се върнат на работа, но страната е изпълнила само 11 от 15-те здравни условия за премахване на ограниченията - въпреки че работата продължава. Сред тях е по-голямото използване на правителственото приложение за проследяване на контакти - COVIDSafe, което досега е изтеглено от почти 5 милиона души.

Австралия е регистрирала повече от 6 800 случаи на заразени с COVID-19 и 96 смъртни случаи. Въпреки напредъка в някои части на страната, на някои места се появяват още огнища.

Някои австралийски щати и територии започнаха постепенно да облекчават някои ограничения, а премиерът Скот Морисън заяви, че се надява да представи "пътна карта" в петък за завръщане към икономическия живот. "Нека не забравяме, когато облекчим тези ограничения, ще видим, че в някои райони се увеличават случаите, ще има още огнища на други места, това може да се очаква", каза той след среща с регионални лидери от цяла Австралия."Важното е как се справяме с и как реагираме."