Австралийското правителство наложи санкции на 14 руски компании заради връзка със ситуацията в Украйна, съобщиха от външното министерство на страната.

"Австралийското правителство наложи целенасочени финансови санкции на 14 руски държавни предприятия със стратегическо и икономическо значение за Русия", се казва в съобщението за пресата.

В санкционните списъци са включени КАМАЗ, "Газпром", "Газпром нефт", "Транснефт", "Ростелеком", "Русхидро", "Севмаш" и Обединена корабостроителна корпорация, Холдинг "Роселектроника", Руските железници, Новоросийското търговско морско пристанище, АЛРОСА, "Согаз" и "Совкомфлот".

"Нашата насоченост към руските държавни предприятия в координация с ключови партньори подкопава способността им да стимулират руската икономика", заявиха от външното министерство.

Австралийското външно министерство потвърди своята "непоколебима подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за народа на Украйна".

Това не е първият пакет от австралийски санкции, приети в отговор на руската военна операция в Украйна. Преди това санкции бяха наложени на редица руски бизнесмени и държавни служители, включително на руския президент Владимир Путин и на големи руски банки.

Освен това Австралия замрази международните резерви на Руската централна банка и забрани износа на луксозни стоки за Русия.