Въпреки опасенията, че с навлизането на автоматизацията в производството ще бъдат затворени голям брой работни места, тенденцията показва обратният процес най-вече в развитите икономики.

Това показва проучване на ManpowerGroup, проведено сред 19 000 работодатели в 44 държави. То е фокусирано върху това как автоматизацията ще повлияе на търсенето на работници в следващите две години.

Според него 87% от компаниите планират да наемат нови служители или да запазят броя на заетите в резултат на автоматизацията.

Редица от страните от Източна Европа, включително и България, са изключение в това отношение. В доклада се посочва, че само у нас, в Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и Норвегия работодателите очакват намаляване на броя наети. Причината е недоверието от страна на компаниите по отношение на техническите умения на работната сила на тези пазари.

Снимка 401491

Източник: ManpowerGroup

"Компаниите, които се дигитализират, се разрастват и този ръст създава все повече нови видове работа. Организациите, които вече автоматизират свои задачи и напредват с дигиталната си трансформация, са най-сигурни в увеличението на заетостта", посочват от ManpowerGroup и допълват:

"Недостигът на таланти в глобален мащаб е на 12-годишен връх и се появяват нови умения със скоростта, с която изчезват стари.".

Нещо повече - повечето работодатели планират да положат усилия в изграждането на таланти. Броят на тези компании се увеличава през последните години, като 84 на сто от тях предвиждат да разширят уменията на служителите си до 2020 година.

"Фокусът върху роботите, които елиминират работни места, отвлича вниманието от реалния проблем", посочва главният изпълнителен директор на ManpowerGroup Джонас Прайсинг.

"Все повече роботи навлизат в работната сила, но това важи и за хората. Технологиите няма да си отидат и наша отговорност като лидери е да станем главни учещи директори и да измислим как да интегрираме хора и машини. Ученето днес не може да се случва като в миналото", допълва той.

Очаквано сред най-търсените служители са тези с ИТ умения. 16% от работодателите планират да увеличат броя на заетите в тези отдели. Все пак най-големи промени в това отношение се очакват при производството. 25% от работодателите в сектора посочват, че ще наемат нови хора през следващата година, но 20% ще наемат по-малко.

"Очаква се растеж и на работните позиции, свързани с обслужването на клиенти, тъй като те изискват човешки умения като комуникация, водене на преговори, лидерство и умения за адаптация. Административните и офис позиции се свиват и се очаква броят на служителите да остане същият", се казва още в доклада.