От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години, посочват от правителствената пресслужба.

"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан", заяви премиерът Борисов на днешното правителствено заседание.

"Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети - диверсификацията на доставките на природен газ . Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник.", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България . Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от КОВИД-19, посочват от "Дондуков" 1.

Хърватия получава втечнен газ от САЩ за първи път

Хърватия получава втечнен газ от САЩ за първи път

Очаква се корабът да пристигне на 1 януари