До ново петгодишно дъно се понижава безработицата в Гърция през юли отчитат данни на официалната гръцка статистика Elstat.

Сезонно-коригираният показател се понижи през юли до 21% от 21,3% през юни, достигайки най-ниско равнище на безработицата в страната ниво от януари 2012-а година насам.

Въпреки това поредно намаляване на безработица, тя продължава да бъде най-висока в целия ЕС, надвишавайки повече от двукратно нейното средно ниво в еврозоната през последните няколко месеца от 9,1 на сто. Гръцката безработица достигна рекорден връх от 27,9% през септември 2013 година.

Младежката безработица продължава да бъде много висока, макар че също бележи понижение спрямо годината по-рано, като според Elstat безработицата сред младите гърци на възраст между 15 и 24 години е намаляла през юли до 42,8% от 43,2% през същия месец на 2016-а.

Гърция трябва да приватизира активи за €12 милиарда, за да възроди икономиката си

Гърция трябва да приватизира активи за €12 милиарда, за да възроди икономиката си

Мярката ще даде свобода на икономиката и ще повиши растежа

Гръцките власти очакват нивото на безработица да се понижи през следващата година до 19%, посочи Министерството на финансите в проекто-бюджета за 2018-а година, който беше представен за разглеждане от парламента на страната, информира bnr.bg.

Гръцкият бюджет 2018: Оптимизъм, но и нови мерки за икономии

Гръцкият бюджет 2018: Оптимизъм, но и нови мерки за икономии

Предвижда растеж от 2,4% и дузина сурови мерки