Управителят на Централната банка на Гърция Янис Стуранас предлага приватизация на активи на стойност 12 млрд. евро от 2018 г. до 2023 г. в подкрепа на възстановяването на гръцката икономика, съобщи в. Kathimerini.

Според Стурнарас фокусирането върху приватизационната програма, която досега не е постигнала целите и сроковете, определени през 2010 г., може да помогне на Атина да убеди международните кредитори да се съгласят да облекчат гръцкия дълг. Това би дало малко повече свобода за икономиката и би подкрепило растежа.

Парите, привлечени от приватизациите, може да покрият сумата от намаляване на целта за първичния бюджетен излишък от 3.5% от БВП до 2% до 2022 г., отбелязва Стурнарас.

Според проектобюджета за 2018 г. гръцката икономика се очаква да нарасне с 2.4% през следващата година, спрямо 1.8% за тази година. Първичният излишък се оценява на 3.5% от БВП, спрямо прогнозираните 2.2% за настоящата година.

Водещи гръцки икономисти обаче изразиха съмнения дали политиките могат да доведат до устойчиво развитие на гръцката икономика.

Кипърският нобелов лауреат Кристофър Писаридис припомня, че Кипър успя да излезе от спасителната си програма сравнително бързо, благодарение на временното ограничаване на депозитите, докато гръцките правителства се борят няколко години да се справят с фискалните пропуски чрез увеличаване на данъците.

Днес гръцките държавни финанси са балансирани, "но по начин, който не позволява растеж в средносрочен план", отбелязва Никос Ветас, директор на Фондацията за икономически и индустриални изследвания, позовавайки се на недостатъци в гръцката данъчна система.

"Това, от което Гърция се нуждае, е да изгради екстровертна икономика. Държавата трябва да подкрепя предприемачеството", подчертава Костас Мегир, професор в университета в Йейл.