През последния месец на изминалата година молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха по-силно от очакваното. Нивото на безработица в страната остава на историческото дъно от 6 процента, достигнато през предходните два месеца на 2016 година.

Тези данни от доклада на Федералната агенция по заетостта (BA) затвърждават германският трудов пазар като най-силен в еврозоната.

Заявките за помощи при безработица се понижиха през декември с цели 17 000 броя при очаквания за по-скромно понижение с 5000 и след техен спад с 6000 месец по-рано.

Нивото на безработица в Германия на сезонно коригирана база остана без промяна в октомврийското и ноемврийско рекордно дъно от 6% - най-ниско ниво от Обединението на Германия в края на 1990 година, показва докладът на BA.

Броят на германците без работа се понижи през декември до 2,638 милиона от 2,655 милиона месец по-рано, задържайки под нивото от 2,7 милиона за осми пореден месец, след като до месец май 2016-а техният брой не се беше понижавал под това важно ниво от обединението на страната насам.

Трудовият пазар продължава да се развива в позитивна посока в края на изминалата година. Силното нарастване на заетостта, което беше в сила от доста време, започна да се забавя от летните месеци насам, но търсенето за нова работна ръка остава във високи нива, отбелязва главният изпълнителен директор на Федералната агенция по заетостта (BA) Франк-Юрген Вайс.

През цялата 2016 година рекордният брой от 43,4 милиона германци бяха трудово заети, тъй като пазарът на труда процъфтява в среда на продължаващ икономически подем, ниски лихвени ставки и увеличени държавни разходи.

Редица икономисти обаче продължават да очакват, че масовата вълна от над 1 милион имигранти, която заля Германия през последните близо две години, може да доведе до известно повишение на безработицата. Според тях ще отнеме известно време за интегриране на имигрантите, които в повечето случаи нямат нито езикови умения, нито квалификация, за да се влеят в трудовия пазар. Това предполага, че очакваното слабо повишение на германската безработица може би ще бъде факт в началото на следващата година, пише bnr.bg.