Войната между Украйна и проруските сепаратисти може да е замразена, но съдебната битка между Владимир Путин и Петро Порошенко тепърва започва да се нагрява.

Делото за 3 млрд. долара, което Русия заведе срещу Украйн в Лондон миналата седмица заради неизплащане на дълг, е незначителна част в сравнение с 63-те млрд. долара, които Украйна търси чрез съдебни дела и искове от Стокхолм до Хага заради анексирането на Крим от страна на Путин. Междувременно руският износител на природен газ Газпром настоява за около 32 млрд. долара неплатени сметки. С това общите претенции на двете страни възлизат на почти 100 милиарда долара, предава Bloombеrg.

Русия съди Украйна заради дълг от $3 милиарда

Русия съди Украйна заради дълг от $3 милиарда

След няколко неуспешни опита за съгласие относно преструктуриране на задължението

Оста на сраженията от бойните полета до съдебните зали ще гарантира, че отношенията между бившите съветски съседи остават обтегнати в обозримото бъдеще. Много от казусите може да отнемат години за разрешаване и да струват десетки милиони долари само по отношение на съдебните такси.

Снимка 220814

Източник: Bloomberg

Няма никаква гаранция, че която и да е от страните ще бъде в състояние да събере парите, ако спечели, защото това би довело до лов на държавни активи в чужбина – сложен, скъп и времеемък процес сам по себе си според Стивън Джагуш, партньор в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP.

Претенциите на Газпром към Украйна достигнаха $32 млрд.

Претенциите на Газпром към Украйна достигнаха $32 млрд.

Днес бе представена нова сметка за газ на стойност " $2,55 млрд.

Украйна ще трябва да се обърне бившите собственици на Yukos Oil Co., която спечели 50 млрд. долара компенсации от Русия в Хага през 2014 г. за незаконна конфискация на активи, добави той.