Почти 100 компании ще преместят бизнеса си от Острова в Холандия, за да останат в страна, член на Европейския съюз, тъй като евентуалното напускане на Великобритания на блока е все по-близо.

А още 325 компании обмислят същия ход, за да не загубят достъп до европейски пазар, пише Reuters, позовавайки се на информация от Холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

"Продължаващата несигурност за ситуацията на Острова и нарастващата възможност за излизане без сделка водят до сериозни притеснения за тези компании. Затова все повече компании се ориентират към пазара в Холандия като нова сигурна връзка с европейския бизнес", посочва Йерон Нийланд, комисар в Холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

По данни от нея още става ясно, че компаниите, които се местят оперират в областта на финансовите услуги, информационните технологии, медиите рекламата, науката и здравето.

Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с долара при Брекзит без сделка

Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с долара при Брекзит без сделка

Според него много компании ще спрат да съществуват

Холандия вероятно е доволна от този ход, след като се състезава с Германия, Франция, Белгия и Ирландия за привличане на повече облаги от ситуацията с Брекзит.

Премиерът Борис Джонсън, който встъпи в длъжност миналия месец, обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз в края на октомври със или без сделка.

Колко струва Брекзит на четири от най-големите компании в Обединеното кралство?

Колко струва Брекзит на четири от най-големите компании в Обединеното кралство?

За техните разходи в подготовката за излизането от ЕС