Брекзит без сделка ще доведе до понижаване на паунда до нивото на долара. Така смята основателят на британския конгломерат Virgin Groups. Според него ако това се случи, то би било "опустошително" за компанията му и ще принуди Virgin да инвестира парите си извън Великобритания.

"Когато се проведе референдумът, паундът се равняваше на $1,53. Днес е $1,22, $1,23 и ще стигне до момент, в който двете валути ще са абсолютно равни", заяви Брансън.

Бизнесменът, чието портфолио включва авиолинии, финансови услуги и медийни компании, очаква промяната да окаже изключително негативен ефект върху дейностите на Virgin.

"Изглежда ще влагаме по-малко пари във Великобритания и ще се насочим към други страни", допълва милиардерът.

Още през декември той предупреди, че се Обединеното кралство ще попадне в крайно неприятна финансова ситуация, в случай на Брекзит без сделка. По думите му това ще доведе до закриването на много британски компании.

Авиокомпанията му Virgin Atlantic вече е претърпяла загуби в резултат на падането на паунда след проведения референдум през 2016 година.

"Всичките ни разходи са в долари. Поддръжката, цената на самолетите. А най-ниската възможна сума за всичко това ще се равни на 100 милиона паунда за годината", обяснява Брансън.

Самолетните полети между Великобритания и САЩ може да изчезнат, което според него ще доведе до изтичане на още 100 милиона паунда.

Освен това той разкритикува и транспортната политика в островната страна. Неговата железопътна компания Virgin Trains преустановява дейността си през следващата година, заради неразбирателство с Министерството на транспорта.

Virgin Galactic излиза на борсата

Компанията на Ричард Брансън за космически туризъм излиза на борсата

Милиардерът се надява тя да е първата, която ще прати туристи в Космоса