Докато политическата сага около Брекзит продължава, разходите за британските индустрии, подготвящи се за излизане от Европейския съюз (ЕС) растат. Компании плащат милион, за да предприемат адекватни мерки при най-лошия сценарий за "развод" без договор.

И докато това е чудесна възможност за адвокатските кантори и консултантите, е затруднение за всички останали индустрии. Какво означава Брекзит за четири от най-големите компании на Острова изчисляват от Bloomberg.

Royal Bank of Scotland

RBS очаква да изхарчи между 100 и 150 милиона паунда или между 130 и 196 милиона долара, твърди говорителят на банката. Междувременно тя кандидатства за нов банков лиценз в Европейския съюз и прехвърля милиарди лири активи в Амстердам.

Тези разходи биха стигнали на финансовата институция да плати заплатите за цяла година на 1600 от своите служители или около 2% от общия персонал.

HSBC

Най-голямата банка във Великобритания е изразходвала 179 милиона долара за планиране и предприемане на мерки преди Брекзит. Тя е отворила нови клонове и е кандидатствала да лицензи в ЕС. Посочената сума би била достатъчна, за да се покрият годишните заплати на грубо 2500 служители там.

EasyJet

За последните две години авиокомпанията е изхарчила 9 милиона паунда в подготовката си за Брекзит. Тя отвори и нова европейска централа в Австрия. С тези пари компанията би могла да плати на 97 пилота за една година или на 362 от останалите служители на борда.

AstraZeneca

Фармацевтичният производител изчислява разходите си покрай Брекзи на около 40 милиона долара. Част от тях са свързани с прехвърляне на част от регулаторните лицензи на компанията и подготовката за нов митнически режим. Тази сума би била достатъчна за извършването на 10 клинични теста на нови лекарства или за плащане на 370 души от персонала й за година.