През последните 30 години Великобритания беше притегателна точка за хора с милиони в сметките си. Сега обаче те се отправиха към терминалите на летищата в страната в търсене на друго подходящо място за живот, пише Business Insider.

През 2017 година около 1000 души са се преместили в Обединеното кралство, но 5000 са го напуснали, според последния доклад на агенцията New World Wealth.

Миграцията на богаташите говори много за състоянието на икономиката. Ако една страна си позволи да изгуби по-заможното население, то, това означава, че има сериозен проблем. Богатите в една държава трябва да имат основание да напуснат. Те не са като средната класа, която постоянно е в търсене на по-добър живот, смятат експерти.

"Ако погледнем към най-сериозните държавни катастрофи в историята, ще видим, че са предхождани от миграцията на най-заможните граждани", се посочва в доклада. 

Страни, като Австралия, предлагат добро качество на живот, имат ниска престъпност, добро образование и възможности за бизнес.

Най-богатият човек във Великобритания я изоставя заради Монако

Най-богатият човек във Великобритания я изоставя заради Монако

Поддръжникът на Brexit сър Джим Ратклиф се мести на Лазурния бряг, за да опази огромното си състояние

Понастоящем именно тя привлича най-много богаташи от всяка друга страна в света, според New World Wealth's 2018 Global Wealth Migration Review.

През 2017 година Австралия оглавява класацията с приток от 10 000 заможни души. Втора е САЩ с 9 000. Сред най-предпочитаните градове там са Сидни, Мелбърн, Гоулд Коуст, Съншайн Коуст, Пърт и Брисбън.

Сред причините, поради които богатите хора напускат Великобритания, според доклада, са високите данъци и административните трудности пред чуждестранните граждани, които искат да купят имот там.

"Лондон беше най-желаното място от хората с възможности доста дълго, но през последните няколко години тенденцията е те да се отправят към Австралия", сочи проучването.

"Друга тенденция, която се наблюдава през последните години, е, че богатите лондончани напускат английската столица и избират малки населени места в периферията на града, като Брей, Таплоу и Марлоу", се казва още в него.