В Обединеното кралство има недостиг на гориво,в магазините рафтовете са празни, инфлацията расте и икономическия растеж се забавя. Премиерът Борис Джонсън обаче не се притеснява, пише CNN.

През последните дни Джонсън заяви, че няма опасения от прекъсване във веригите на доставки и повишаването на цените. Дори напротив - по думите му ситуацията съвпада с плановете му да принуди компаниите да плащат по-високи заплати на британските работници след Brexit, вместо да разчитат на по-евтина чуждестранна работна ръка.

Преди дни премиерът на страната заяви, че Обединеното кралство е "най-бързо развиващото се" от групата на Г-7 на най-напредналите икономики в света. От една страна твърдението му може да е вярно. Очаква се британската икономика да нарасне със 7% през 2021 г., според последните прогнози на Международния валутен фонд.

Недостигът на работна ръка във Великобритания вдига още заплатите

Недостигът на работна ръка във Великобритания вдига още заплатите

Над 16 на сто от работните места в сферата на туризма са свободни

От друга страна икономиката на Обединеното кралство се сви най-много от страните от Г-7 през миналата година - 9,8%.

Вероятно на Великобритания ще и отнеме повече време за възстановяване от пандемията, отколкото на други големи икономики. БВП на Обединеното кралство няма да се върне на нивото си от преди Covid-19 до първото тримесечие на следващата година, според Capital Economics. Според прогнозите британската икономика може да стагнира през септември и октомври и потенциално да се свие, заради кризата с горивата.

"За разлика от Съединените щати или еврозоната, заплахата от предстоящо повишаване на лихвените проценти надвисва над икономиката", смята Рут Грегъри от Capital Economics. По думите й повишение на лихвения процент може да дойде още през ноември, ако се прецени, че инфлацията е твърде голяма заплаха, за да бъде пренебрегвана.

Според Джонсън в Обединеното кралство се наблюдава ръст на заплатите. "Това, което виждаме е, че заплатите се повишават за по-нископлатените служители по-бързо, отколкото за хората с високи доходи."

Но докато основните заплати нарастват с около 4% в момента, инфлацията е малко над 3%.

Засега Джонсън не смята да се справя с недостига на работна ръка, като заявява, че това част от прехода на страната към една по-силна икономика.

Великобритания остана и без бензин, хората панически изкупуват горивото

Великобритания остана и без бензин, хората панически изкупуват горивото

Не са само празните рафтове в супермаркетите - Великобритания остана и без бензин. Поради острия недостиг на шофьори в резултат от Брекзит хиляди бензиностанции вече нямат никакво гориво. Хората го изкупуват панически

Правителството обаче се нуждае от план за справяне с огромните икономически последствия след Brexit.

Някои икономисти сравняват сегашните икономически условия със 70 -те години, когато недостигът на гориво, повишаването на цените също беше факт. Други правят сравнение с периода след Втората световна война.

Тогава голям брой неквалифицирани кадри наводниха пазара на труда, което доведе до недостиг на работна ръка. Цената на енергията скочи, а недостигът в предлагането повиши инфлацията.

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Правителството улеснява процедурата по издаване на визи за шофьори на товарни камиони и други работници