Кризата с недостига на персонал във Великобритания се задълбочава все повече и обхваща редица сектори, предават британските медии. Вследствие на Брекзит и на пандемията - една от всеки шест позиции в хотелиерския бизнес е свободна. Това показва проучване за бизнес доверието на Острова. Недостигът на работна ръка изостря конкуренцията между фирмите и съответно води до увеличение на заплатите.

Проучването обхваща третото тримесечие на годината и показва, че 96% от бизнес лидерите в страната се оплакват от недостиг на хора или са притеснени, че това предстои. По-малко от 18 на сто от мениждърите се чувстват уверени относно набирането и задържането на служители. Трима от всеки петима или 59% са готови да предлагат значитено по-високи заплати.

Недостиг: Още една верига във Великобритания вдига заплатите за шофьори на ТИР

Недостиг: Още една верига във Великобритания вдига заплатите за шофьори на ТИР

Липсата на служители води до празни рафтове в магазините

Пазарът на труда е допълнително засегнат от честите отсъствия, свързани с Covid-19. Представителите на бизнеса съобщават, че в тримесечен преиод средно 6% от служителите им са били в изолация и не са можели да работят.

Недостигът на персонал вече увеличи заплатите при хотелиерите и рестораньорите, които са изправени и пред все по-нарастващи разходи за храна, напитки, доставки и битови нужди. Около 76% отчитат средно увеличение на заплатите с 11% за съществуващия персонал и с 13% за новоназначените служители.

Тези цифри илюстрират пълния мащаб на кризата с наемането и задържането на работници във Великобритания. Хиляди фирми вече изпитват критичен недостиг на работна ръка и към момента нищо не предвещава по-добри времена.

НСИ: Заплатите се покачиха с 14,1%

НСИ: Заплатите се покачиха с 14,1%

Ръстът в обществения сектор изпреварва този в частния