До края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят с 10-15 стотинки на литър заради спада на цените на петрола. Това каза пред "Хоризонт" председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"Предполагам, че тази тенденция няма да бъде краткосрочна. Пролетният сезон ще го изкараме при тези относително по-ниски цени. Тази ситуация с 35 долара за барел или 33, или 34, няма да се задържи особено дълго. Нивата под 40 долара са пагубни за голяма част от производителите. Не считам, че тези цени са реално проявление на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана ситуация, от която ще се търси бърз изход".

След срива в петрола да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

След срива в петрола да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

За периода, в който "черното злато" поевтиня с 30%, бензинът поскъпна с над 6%

Решението на Русия да откаже предложените от Организацията на страните износителки на петрол допълнителни намаления на добива предизвика ценова война. Саудитска Арабия заяви, че ще увеличи добива и започна да предлага значително по-евтино петрол на клиентите си по света. Днес Рияд съобщи, че ще увеличи добива до рекордните 13 млн. барела дневно, а Москва отвърна с уверение, че също има капацитет да увеличи производството.

От подобна ситуация губят бюджетите на двете страни, като засега те ще разчитат на събраните във фондовете си средства, за да отговорят на предизвикателствата. Третият губещ са шистовите производители в САЩ.

Петролната война ще свали короната на САЩ като производител №1

Петролната война ще свали короната на САЩ като производител №1

Заплашени са редица компании в сектора, а лихвите по дълга им достигнаха 45%