Бразилия даде лицензи на два от четирите блока за добив на нефт, които се предлагаха на търг, оценен като най-големия такъв от 2010 година насам. Това осигури на държавата около 17 милиарда долара, които обаче не покриха очакванията на правителството, пише Associated Press.

Дългоочакваният търг привлече вниманието на някои от най-големите петролни компании в света, включително ExxonMobil на САЩ и други компании от Китай, Малайзия и Норвегия. В крайна сметка малко от тези компании участваха.

Китайските държавни петролни компании CNOOC и CNODC спечелиха най-големия блок - Buzios, в консорциум с контролираната от държавата Petrobras. Китайците ще имат миноритарен дял от 10% в съвместното предприятие.

В търга за втория блок - Itapu, Petrobras беше единственият участник и фактически победител.

"Трябва да оценим защо големите петролни фирми не са участвали в този търг", коментира министърът на енергетиката на Бразилия Бенто Албукерке. Той добави, че правителството ще преразгледа методологията за участие в търга, за да подобри бъдещите оферти.

Следващото голямо главоболие на ОПЕК е процъфтяващото производство на суров петрол на Бразилия

Следващото голямо главоболие на ОПЕК е процъфтяващото производство на суров петрол на Бразилия

Как ще се отрази то на баланса на световния пазар?

Договорните условия предвиждаха, че спечелилите участници в търга трябва да възстановят неясна сума пари на Petrobras, за да компенсират вече извършените от компанията проучвателни работи. Фактът, че тази сума трябваше да бъде договорена след търга, всъщност представляваше допълнителен риск за потенциалните инвеститори.

Бразилските власти след събитието посочиха, че търгът е успешен, въпреки че постъпленията не достигат 26 милиарда долара, които правителството очакваше да получи, ако всичките четири блока получиха лицензи.

Директорът на Националната агенция за петрол, природен газ и биогорива на Бразилия Десио Оддоне оцени търга като "исторически ден" за петролния сектор на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Търгът е резултат от дългогодишни трудни преговори между Petrobras, която имаше предишни права върху нефтените находища, федералното правителство и някои бразилски щати, които също искат дял от печалбата.

Бразилският петролен сектор се възстановява от спада на международните цени на петрола от 2014 година насам, както и от корупционния скандал, станал известен като Операция "Car wash", който разкри мащабна корупция по най-високите етажи на Petrobras и правителството.

"Имахме криза тук в Бразилия. Нефтеният сектор "удари на камък". Трябваше да направим нещо, за да се възстанови пазарът", каза Оддон в интервю за агенцията преди провеждането на търга.

Ръководителят на научните изследвания в енергийния отдел на Фондацията Getulio Vargas Фернанда Делгадо е на мнение, че сега Бразилия се счита за "гореща точка" за инвестиции в нефт, заради атрактивните договорни условия, които страната предлага, и стабилната според нея политическа обстановка.

"Към този момент мисля, че 70 милиарда реала (17 милиарда долара) представляват много значителна сума за публичния сектор", коментира тя.

Въпреки мултимилиардната новина, икономиката на Бразилия остава бавна, след като страната излезе от двугодишна рецесия през 2017 година. Фискалните ограничения наложиха допълнително намаление за публичните разходи.

Постъпленията от търга ще бъдат разпределени между Petrobras, федералното правителство, щатите и общините, което беше и компромисният вариант, постигнат в хода на преговорите.

Четирите блока край бреговете на Рио де Жанейро притежават резерви до 15 милиарда барела нефт. Вероятно блокираните блокове ще бъдат предложени на бъдещи търгове, обясниха анонимни служители, запознати с енергийната политика на страната.

Кой може да е най-големият печеливш от атаките срещу Saudi Aramco?

Кой може да е най-големият печеливш от атаките срещу Saudi Aramco?

Фокусът на пазара може да се премести от Близкия Изток на запад