Когато гигантската плаваща платформа за производство на петрол P-67 запали факелната си кула по-рано този месец, това постави началото на бразилския бум на доставките, който е готов да оспори усилията на ОПЕК за балансиране на световния пазар.

Монументалното съоръжение - достатъчно дълго и широко, за да побере американско футболно игрище - е първата от четирите подобни платформи, които ще започнат да изпомпват суров петрол тази година, като увеличат бразилското производство с около 365 000 барела дневно, което е най-голямото годишно увеличение от поне 20 години, според Международната агенция по енергетика.

Бразилският скок, съчетан с увеличеното производство от полетата с шист от Тексас до Северна Дакота, ще създаде главоболие за Организацията на страните износителки на петрол. В най-лошия сценарий, той може да принуди Саудитска Арабия и Русия да свият производството си през втората половина на годината, тествайки силата на връзките между Рияд и Москва.

"Бразилия е на ръба на голям ръст на доставките", казва Франсиско Бланч, ръководител на изследованията в сферата на суровините на Bank of America в Ню Йорк. "Американският шистов петрол не е единственият двигател на увеличените обеми. "

Ръстът на производството в Бразилия досега бе разочароващо доста под очакванията, поради проблеми с поддръжката, спад в зрелите полета и забавяне при инсталирането на нови кораби за добив и съхранение. Дейностите в полето Тартаруга Верде се забавиха с около половин година до юни 2018 г. Самият P-67 беше отложен с няколко месеца.

Все пак петролните търговци и мениджъри смятат, че тази година Бразилия ще изпълни обещанията си. Корабът P-67, на около 260 километра (162 мили) от Рио де Жанейро, ще изпомпва около 150 000 барела дневно през следващите няколко месеца, когато ще достигне пълен капацитет на производството си.

Кораба е притежаван от консорциум, включващ бразилския държавен петролен гигант Petroleo Brasileiro, или Petrobras и Royal Dutch Shell, а към него ще се присъединят през тази година още три големи: P-76, P-68 и P-77. Между 2020 и 2023 г. Petrobras има за цел да инсталира още десет големи кораба.

"Бразилия достига ново ниво на производство и това е факт", казва в интервю Десио Оддоне, ръководител на националния петролен регулатор, Националната петролна агенция. "2019 ще бъде критичена".

Самата ОПЕК следи развитията в Бразилия, отбелязвайки, че нацията ще се похвали с второто по големина увеличение на годишния добив на петрол в рамките на лагера извън ОПЕК, само след САЩ. През декември Бразилия е произвеждала почти 2,7 милиона барела петрол на ден, което прави производството на нацията в Латинска Америка приблизително съизмеримо с това на държавите от ОПЕК Кувейт и Иран.

"Производството на петрол може да нарасне значително през 2019 г.", ако плаващите плавателни съдове за съхранение и производство и други редовни съоръжения започнат дейност тази година, заяви ОПЕК за Бразилия в последния си месечен доклад. Той прогнозира ръст за Бразилия с 360 000 барела дневно.

Дълбоки резерви

Находищата, разположени дълбоко в Атлантическия океан под дебел слой сол, ще надхвърлят производствените оценки, направени при откриването на петролните блокове преди повече от десетилетие. Полето Лула, където се намира P-67, вероятно ще надхвърли 1 милион барела дневно, което го прави едно от най-големите офшорни нефтени находища в света, само след Сафания в Саудитска Арабия.

Страната също бързо става все по-малко зависима от контролираната от държавата петролна компания Petrobras, която генерира огромен дял - 93%, от общото производство на Бразилия през 2010 г.

"Доскоро Бразилия и Petrobras бяха синоними по отношение на производството на петрол. Но вече не - каза Одоне.

Бразилският скок настъпва в момент, когато световният петролен пазар е гладен за вида на петрола, който се добива от специфичните находища в Бразилия: средно-тежка суровина, идеална за рафиниране в дизел. Намаляването на производството в ОПЕК и Канада, в съчетание с американските санкции срещу Иран и Венецуела, значително е намали наличието на средно-тежък суров петрол, като повиши цената му спрямо глобалния бенчмарк.

"Освен в САЩ, в света няма нищо подобно на Бразилия по отношение на снабдяването" със суров петрол, каза бившият геолог и петролен консултант "Петробрас" Педро Залан от Рио де Жанейро.