С атаките срещу Saudi Aramco отпреди няколко дни и повишеното напрежение в Близкия Изток, за държавите вероятно е време да се обърнат на запад, за да търсят алтернатива за своите петролни доставки. На това мнение са някои експерти, цитирани от специализираното издание OilPrice.

"Смятам, че хората започват да гледат към Бразилия, например, или към Мексико като други места, откъдето могат да дойдат техните доставки", коментира инвеститорът Марк Мобиус от Mobius Capital Partners. "Ако обърнем внимание на залежите, с които разполага Бразилия, ще разберем, че страната всъщност има доста петрол", казва той.

От началото на лятото латиноамериканската държава активно успява да работи за увеличаване на добива си на нефт и други енергийни суровини. По-дългосрочният план на Бразилия е да се превърне във вторият най-голям износител извън ОПЕК след Щатите. И да постигне това до края на тази или на следващата година.

Сега атаките срещу Saudi Aramco може да засилят интереса към страната в рамките на следващите няколко месеца, очакват експерти.

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

Все пак Саудитска Арабия може да се възстанови по-бързо от очакваното

Държавната Petrobras ще се опита да се възползва от създалата се ситуация. В началото на седмицата от дуржесвото обявиха, че няма да повишават цените си засега. От Petrobras обявиха, че продължават отблизо да следят движението на петролния пазар, но няма да действат в краткосрочен план.

"Разработването на нови залежи ще бъде от жизнена необходимост за бразилските доставки на петрол, които имат потенциал за ръст от 70% или от 4,4 милиона барела на ден до 2035 година в сравнение с 2018 година", посочват анализаторите от McKinsey.

Прогнозите на ОПЕК са, че Бразилия ще увеличи добива си със 180 хиляди барела дневно до края на тази година и с още 290 хиляди през следващата.

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

В първия ден на седмицата е възстановено едва 30% от загубеното производство