За повечето държави в Европа Brexit е сериозен икономически проблем. Един от лидерите в Югоизточна Азия - Тайланд обаче вижда в него нова възможност за печалба в търговията с Великобритания, пише Bloomberg.

Напускането на ЕС може да премахне ограниченията за внос, наложени от блока, докато бъдещо споразумение за свободна търговия ще позволи на Обединеното кралство да увеличи доставките за втората по големина икономика в Югоизточна Азия.

Това смята генералният директор на търговската политика и стратегия в тайландското министерство на търговията Пимчанок Вонкорпон.

"Двете страни ще спечелят, тъй като нашите смеси от продукти са взаимно допълващи се", отбелязва Пимчанок. Тайланд иска да се споразумее за сделка за свободна търговия след Brexit, посочва тя пред Bloomberg.

Тайланд, която е сред най-зависимите от износа икономики в Югоизточна Азия, се стреми да разшири търговските връзки, за да подпомогне поддържането на настоящото ускоряване на икономическия растеж.

Азиатската държава може да увеличи продажбите на продукти като пилешко в Обединеното кралство, докато по-големи количества алкохолни напитки като шотландско уиски могат да бъдат внасяни в Тайланд. Лондон пък ще има по-големи възможности да инвестира в услуги като застраховането, каза Пимчанок.

Великобритания е третият по големина европейски търговски партньор на Тайланд, привличайки 18% от общия тайландски износ към ЕС през първите 5 месеца на годината, показват митническите данни.

Износът на стоки и услуги формира около 70% от тайландския брутен вътрешен продукт, според Световната банка.