Опасенията, че икономиката на Великобритания спря растежа си, получиха още едно потвърждение тази седмица. Консорциумът на британските търговци на дребно отчете в свой доклад, че годишният ръст на потребителските разходи е най-слабият от поне средата на 90-те години на миналия век, откогато има сравними данни, пише The Guardian.

През юни т.г. общите продажби намаляват с 1,3 процента спрямо предходния месец, а годишният растеж се забавя до едва 0,6 процента. И двата резултата са най-слабите от 1996 г., когато организацията прави подобни проучвания.

Очаква се в сряда националната статистика да отчете растежа на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, като анализаторите очакват или стагнация, или първия спад от седем години насам.

Икономиката на Великобритания най-вероятно се е свила за първи път от 2012 година

Икономиката на Великобритания най-вероятно се е свила за първи път от 2012 година

Паундът пада трети пореден ден и достигна $1,2576

Заплахата от Brexit без сделка поставя Острова напът и към най-големият спад на бизнес инвестициите от финансовата криза насам, по данни на Конфедерацията на британската индустрия. Тя предупреждава, че вложенията на бизнеса ще намалеят с около 1,3 процента през 2019 г., като резултат от несигурността около бъдещето на страната.

През 2018 г. инвестициите вече се свиха с 0,4 процента, докато в останалите големи икономики те продължиха да растат.