Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на още близо 4 милиарда евро за развитие на чисти технологии. Най-големият от тези проекти се изпълнява от шведския производител на електрически батерии Northvolt, става ясно от сайта на ЕК. Германия пък е страната-първенец в отпускането на държавни субсидии за все по-голямата еко индустрията в ЕС. 

Страната реши да субсидира производството на батерии в Швеция и така компанията получава правителствена помощ от Берлин в размер на 902 милиона евро за изграждането на завод за производство на батерии за електромобили в северната част на Германия. Помощта на Германия се състои от директна безвъзмездна помощ от 700 милиона евро и държавно гарантирани заеми от 202 милиона евро.

Европейските автомобилни компании са си осигурили едва 16% от металите за батерии, нужни им до 2030 г.

Европейските автомобилни компании са си осигурили едва 16% от металите за батерии, нужни им до 2030 г.

В надпреварата за снабдяване с ключови метали за батерии, европейските производители на автомобили са осигурили по-малко от една пета от ключовите метали, които ще им трябват, за да постигнат целите си за продажби до 2030 г.

 се надява, че подкрепата за този проект ще ускори прехода на ЕС към зелена икономика

"Без помощта на Германия Northvolt щеше да построи завод извън Европа, инвестицията най-вероятно щеше да е насочена към САЩ", заяви Маргрете Вестагер - европейският комисар по конкуренцията

Германският министър на икономиката нарече помощта за изграждането на завод в Швеция "част от стратегия за подкрепа на европейската индустрия."

"Това ще намали зависимостта на ЕС от внос на енергия", отбелязва още Робърт Хабек.

Заводът, който се изгражда в град Хайде, ще може да произвежда батерии с общ капацитет от 60 GWh годишно. Те могат да оборудват от 800 хиляди до 1 милион електромобила. Производствотото трябва започне през 2026 година, а пълна мощност да бъде достигната през 2029 година.

Northvolt инвестира $5,2 милиарда във фабрика за батерии в най-голямата канадска провинция

Европейска компания инвестира $5,2 милиарда във фабрика за батерии в най-голямата канадска провинция

Строителството на фабриката Northvolt Six до Монреал ще започне тази година