Пилотен проект за производство и използване на "зелен" водород в съоръженията на газохранилище "Чирен" започва с участието на "Булгартрансгаз", "Главболгарстрой", американските Solar Turbines и Honeywell и италианската Pietro Fiorentini.

Детайли: Във Вашингтон компаниите подписаха меморандум за разбирателство, който предвижда проучване с няколко варианта за характеристиките на инсталациите.

Проектът е първи по рода си за региона. Произведеният водород ще се използва като гориво на площадката и не се планира да се доставя на трети страни.

Дългоочакваното разширение на газохранилището "Чирен" стартира - "Булгартрансгаз" сключи договор с изпълнителя

Дългоочакваното разширение на газохранилището "Чирен" стартира - "Булгартрансгаз" сключи договор с изпълнителя

Консорциумът "Тех Енерджи Експанжън", който е избран за изпълнение на проекта, включва и "Главболгарстрой"

В официалното съобщение на "Булгартрансгаз" се припомня, че компанията работи по бъдещата водородна мрежа на България. Първата фаза ще е 250-километров тръбопровод от София до българо-гръцката граница с две компресорни станции. Тя е предложена за проект от общ интерес за ЕС.

"Разработваме и проекти за адаптиране на газопреносната мрежа, така че да работят с до 10% водород", посочи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Гърция иска да използва българското хранилище  Чирен за съхранение на природен газ

Гърция иска да използва българското хранилище Чирен за съхранение на природен газ

Южната ни съседка преговаря със стрната ни за подписване на споразумение за хранилището в Чирен

Още нещо: По време на конференцията "Новата енергийна среда в Югоизточна Европа" той представи и други проекти, касаещи енергийната сигурност на региона.

  • В напреднала фаза са разширението на подземното газово хранилище в Чирен, междусистемната газова връзка България-Сърбия, терминалът за втечнен газ в Александруполис.
  • Дружеството планира проекти за разширение на газовата инфраструктура и увеличение на капацитетите на точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Кардам/Негру вода.