Възстановяването на германската икономика се дължи на еднократни фактори, а позицията ѝ все още остава слаба, казват от Бундесбанк, цитирани от Bloomberg.

Най-голямата европейска икономика отчете експанзия от 0,4 процента през първото тримесечие на годината, след като стагнира през по-голямата част от второто полугодие на 2018 г. И все пак германската централна банка посочва, че това се дължи на фискалните мерки, които са повишили частното потребление; възстановяването на продажбите в автомобилния секторм както и по-меката зима, която е подкрепила строителството.

"Тези ефекти, които основно движеха растежа през периода, се очаква да изчезнат, или дори да се обърнат", казват от Бундесбанк в месечния си доклад. И посочва, че силите, които водят към спад на икономиката, стават все по-силни.

Икономиката на Германия се срина под тежестта на вътрешни проблеми в автомобилната индустрия, както и заради търговските напрежения, които натежаха над износа. Това е притеснение за Европейската централна банка, която се събира на 6 юни, за да реши дали еврозоната има нужда от още стимули.

Според Бундесбанк се очаква възстановяване на икономическата активност през второто полугодие.

Германия се измъкна от стагнацията

Най-голямата икономика в Европа се измъкна от стагнацията

Държавата отчита 0,4 процента растеж през първите три месеца на годината