Брутният вътрешен продукт (БВП) на Съединените американски щати нарасна с 6,5% годишно през второто тримесечие на 2021 г., слабо повишение спрямо по-рано през годината. Размерът на икономиката вече надхвърля нивата от преди пандемията, пише The Wall Street Journal, цитирайки официални данни.

Анализатори очакваха ръст от 8,4%.

Пазарите реагираха с леко покачване. Доларът поевтиня леко, а доходността по държавните облигации тръгна нагоре.

Възобновяването на дейността на редица бизнеси, имунизацията и правителствените помощи са подкрепили значителен ръст на потребителските разходи, основен двигател на икономиката. Потреблението на домакинствата расте с 11,8% годишно, сочат данните.

Икономисти очакват растежа да остане силен, подкрепен от по-висока заетост, допълнителни спестявания на домакинствата и продължаваща фискална подкрепа. Много от тях обаче допускат, че растежът е достигнал своя връх през второто тримесечие и ще започне да се охлажда през следващите месеци.

Инфлацията, продължаващите проблеми във веригите за доставки и недостига на работници са сред допълнителните фактори, които могат да ограничат растежа. Силно заразният делта вариант на Covid-19 също е риск пред прогнозите. Поредна вълна може да донесе отново рестрикции срещу бизнеса, както и да накара потребителите да ограничат отново разходите си за пътувания, ресторанти и други.

Засега въвеждането на повторни ограничения е ограничено, а американците не се завръщат в изолацията на домовете си заради него. Една от причините е високото ниво на ваксинация в Щатите.

През юли се отчита най-високото ниво на потребителската увереност от февруари 2020 г. Силното завръщане на потребителското търсене обаче се оказва нож с две остриета за множество бизнеси, които не успяват да поддържат темпото.

Новото притеснение на Уолстрийт: Пик на икономическия растеж

Новото притеснение на Уолстрийт: Пик на икономическия растеж

Вчера S&P 500 отчете най-лошия си ден от месец май насам

Икономистите очакват през цялата 2021 г. най-голямата икономика да отчете растеж от 7% годишно, което би било най-доброто представяне от 1984 г. Във вторник Международният валутен фонд повиши прогнозата си за САЩ до 7% през 2021 г. и 4,9% през 2022 г.

От институцията посочиха, че причината за подобряване на прогнозата е високото ниво на имунизация сред американското население. Почти половината от него е ваксинирано срещу Covid-19.

Междувременно федералното правителство предостави почти $6 трлн. стимули от март 2020 г. насам. За периода домакинствата натрупаха допълнително $2 трлн. спестявания, а заплатите продължават да растат заради недостига на служители.

Икономисти посочват, че забавянето на растежа ще има и своите преимущества. Бизнесите ще могат да изпълняват поръчките си и да увеличат производството.