Инвеститорите започват да се притесняват от следващ мечи сценарий: икономиката е достигнала пиковия си растеж, пише Bloomberg. Разпространението на делта варианта на Covid-19 и знаците от централните банки, които вече обмислят затягане на паричната политика, за да успокоят инфлацията, носи притеснение, че пазарите са твърде оптимистично настроени.

Промяната в наратива бе видима в понеделник: S&P 500 записа най-големия си спад от май насам, а доходността по щатските държавни облигации падна до най-ниското си ниво от февруари насам. И във вторник ценните книжа в Азия започнаха със спад, но по-късно се оцветиха в зелено.

По-рано инвеститорите се радваха на възможността за силно икономическо възстановяване по света, подкрепено от лесни пари и ваксинация. Но комбинацията от ценови натиск и повишаващ се брой заразени повишава риска растежът на икономиката да не успее да достигне прогнозите. А когато акциите се намират на рекорден връх, но място за грешка няма.

Някои инвеститори сочат, че спадът се дължи на прибиране на печалби от някои места на пазара, където оценките са достигнали твърде високи нива, например при цикличните акции. Други казват, че става въпрос за обичайна волатилност, която идва преди сезона на отчетите — както и за по-ниски обеми в търговията за лятото, които усилват движенията.

Някои стратези дори призовават клиентите си да се възползват от слабостта и да купуват.

S&P 500 не е бил толкова спокоен от години. Плашещо ли е това?

S&P 500 не е бил толкова спокоен от години. Плашещо ли е това?

На какво се дължи тази липса на волатилност