Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие. Това показват данни, публикувани на 28 юли. Очаквано, те засилват продължаващия отвъд океана дебат дали страната е или скоро ще бъде в рецесия, коментират американските медии.

Темпът на спад от 0,9% на годишна база в брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през второто тримесечие последва спад от 1,6% през първото тримесечие. Това означава, че най-голямата икономика в света сега отговаря на т. нар. правило за рецесия, пише Daily Sabah.

Въпреки че определението "рецесия" е удобно за анализатори, журналисти и за широката общественост, икономистите не мислят точно така за бизнес циклите. Това е отчасти защото БВП е широка мярка, която може да бъде повлияна от фактори като държавни разходи или международна търговия.

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх

Данните са за юни тази година

И първото четене от Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията на САЩ често се ревизира доста съществено и трябва, както председателят на Федералния резерв (Фед) Джеръм Пауъл отбеляза тази сряда - да се приема с резерви.

Работните места в САЩ

Икономистите се фокусират върху данните за работните места, промишленото производство, разходите и доходите. И всъщност растежът на работните места остава силен за момента. Работодателите в САЩ наеха повече работници от очакваното през юни и дори повишиха заплатите.

Но има нарастващи индикации за охлаждане на пазара на труда, като новите молби за обезщетения за безработица, например, нарастват през последните седмици. От друга страна, данните за личното потребление за май, публикувани по-рано този месец, показаха, че разходите и разполагаемият доход са спаднали на базата на коригирана инфлация.

Това предизвика много мрачни прогнози. Докладът за БВП показа, че потребителските разходи са нараснали само с 1% през последното тримесечие, което е рязък спад от 1,8% през предходния период. Жилищните инвестиции се сринаха с 14%. И нещата вероятно ще се влошат още, казват икономисти.

Инфлацията е повече от три пъти по-висока от целта на Фед от 2%, а централната банка повиши основния си лихвен процент с три четвърти на 27 юли.

Значи Америка е в рецесия?

Малко вероятно. Докато "правилото за рецесия" има предупреждения и изключения, никога не е имало обявявана рецесия без да има и голяма загуба на работни места. А нови работни места в Съединените американски щати се запълват и то със стотици хиляди всеки месец.

Заплатите се повишават, а търсенето на работна ръка е все още силно.

"Не мисля, че САЩ в момента са в рецесия", заяви Джеръм Пауъл на пресконференция тази сряда.

Темпото на нарастване на работните места вероятно ще се забави, но ще трябва да има рязко обръщане на тенденцията, за да може настоящият път да се превърне в такъв, който изглежда като рецесия.

ФЕД вдигна лихвите за втори пореден месец

Федералният резерв на САЩ продължи с агресивното повишение на лихвите

Най-голямото повишение от 1994 г. насам.