Бюджетните приходи в Русия от продажбата на петрол и газ през януари и февруари 2023 година са намалели с 46% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време разходите са се увеличили с 52%, съобщава БНР, цитирайки руското министерство на финансите.

От финансовото ведомство на Руската федерация твърдят, че намаляването на приходите в бюджета се дължи на поевтиняването на котировките на руския сорт петрол "Уралс" и на съкращаването на износа на природен газ. 

Норвегия е с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Европейската страна с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Страната почти е утроила приходите си спрямо 2021-а година

Според Москва бюджетният дефицит в размер на около $40 милиарда ще бъде компенсиран със средства от Фонда за национално благосъстояние.

Снимка 604269

Източник: БГНЕС

Руските власти се надяват, че годишният дефицит няма да надхвърли 2% от брутния вътрешен продукт. През април ще бъде въведен минимален праг на отстъпката на "Уралс" спрямо сорта "Брент" и ще се намалят субсидиите на петролните компании, които доставят гориво на вътрешния пазар.

Очакванията са, че това да донесе приходи в размер на около $8 милиарда. Освен това представителите на едрия бизнес ще трябва да внесат еднократно в бюджета, отделно от другите данъци - по $4 милиарда.

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Персоналът на компанията надхвърля общо 70 хиляди души