Инвестиционната банка Credit Suisse прогнозира растеж на световната икономика от 4,1% през 2021 г., доколкото глобално тотърсене ще се възстанови от спада през настоящата година. Но пандемията на COVID-19 ще продължи да засяга икономиката и финансовите пазари през следващите месеци след безпрецедентна текуща година, отчита анализът на експертите от швейцарската банка.

Според тяхната прогноза икономиката на САЩ ще се възстанови от кризата, причинена от пандемията на коронавируса и ще се увеличи с 4,2% през 2021 година. Очаква се инфлацията да се повиши над целта на американския паричен регулатор - Федералния резерв, но да остане умерена.

Брутният вътрешен продукт на ЕС ще се увеличи с 4,6% през следващата година, но дълбоката рецесия от 2020 г. ще отложи пълното възстановяване на икономиката до нивата преди пандемията до 2022 г., смятат от Credit Suisse.

Китай, който беше първият, който успешно премахна карантинните мерки и се върна към нормалната икономическа активност, не само ще бъде една от малкото страни, чиито БВП действително ще растат през 2020 г., но вероятно ще възглави глобалното икономическо възстановяване.

Експертите на Credit Suisse очакват китайският БВП да се увеличи със 7,1% през 2021 г., а също така прогнозират, че юанът ще се засили спрямо щатския долар.

Икономиката на Япония се предполага от анализа на банката да нарасне с 1,5% през следващата година, тъй като влошените демографските данни се компенсират от устойчиво нарастване на производителността на труда благодарение на непрекъснатите технологични иновации. Йената, като подценена валута, вероятно ще се засили спрямо щатския долар.