Дания подкрепи предложение в понеделник да построи девет нови изкуствени острова, за да разшири индустриалния район на Копенхаген и да привлече инвестиции, съобщава Reuters.

Новите острови ще съставляват около една четвърт от проект с големината на 420 футболни игрища. Строителството може да започне през 2022 г., а проектът може да бъде открит до 2040 година.

Правителството заяви, че проектът, който все още изисква одобрение от парламента, ще облекчи недостига на земя в датската столица и ще създаде: 3.1 милиона квадратни метра нова площ, пространство за до 380 нови предприятия, 700 000 кв.метра природа, 17 километра ново крайбрежие, добавяйки повече от 8 млрд. долара към икономиката, което се равнява на 2,5% от БВП.

"Ще бъдем по-силни в международната конкуренция за привличане на бизнес, инвестиции и висококвалифицирана работна ръка", заявява в изявление министърът на вътрешните работи Саймън Емил Амитцбол-Биле. "Това може да допринесе за растежа и развитието не само в столицата, но и в цялата Дания."

Ръководителят на Датската асоциация на работодателите Брайън Миккелсен приветства плана. Той каза на датската телевизия TV2, че островите могат да стимулират появата на "европейска Силиконова долина", пише DW.

Бизнес министърът Расмус Ярлов заяви пред репортери на пресконференция, че правителството очаква проектът да се самофинансира частично чрез продажба на парцели на островите.

Един от деветте острова ще разполага с завод за преобразуване на отпадъци от столицата в биогаз, почистване на отпадъчни води и съхраняване на зелена енергия от вятърни мелници. Другите ще имат място за индустриални компании.

Копенхаген разположен е на източния бряг на остров Зеланд и частично на остров Амагер и е бил разширен многократно с изграждането на малки изкуствени острови.

През октомври миналата година Дания предложи също да се построи остров близо до пристанището на Копенхаген, за да се създаде повече пространство за нарастващото население на града.