След като във все повече страни започна да се заговаря за разхлабване на мерките, макар и може би твърде късно, следващият здравен въпрос е - къде са най-големите рискове от повторно появяване на заразата? За да отговори на него, Deutsche Bank публикува прогнозата си за най-застрашените и, респективно, най-малко застрашените щати, данните от която са използвани за изчисляване на най-добрите данни за отваряне на стопанството.

Калкулациите на банката се основават на наличието на дейности, които се свързват с интензивни контакти между хората. Въз основа на това, те подреждат щатите от "ниско контактни" до "високо контактни", а оценката им е представена на следната карта, публикувана от Zero Hedge.

Снимка 476989

Източник: Deutsche Bank

На нея се вижда, че сред "високо контактните" щати са Мисисипи, Луизиана, Арканзас и Ню Мексико в южната част на страната, както и Мейн, Ню Йорк и Западна Вирджиния в североизточната. На север относително застрашена е и Монтана, както и Невада в западната част на САЩ.

От друга страна, във Вашингтон, Калифорния, Колорадо, Канзас и Мисури, както и в Северна Дакота на север, рискът от разпространяването на заразата след отварянето на икономиката е относително нисък. Срез източните щати, единственият "ниско контактен" е Вирджиния.

Първият щат в САЩ започва отварянето на икономиката си в петък

Първият щат в САЩ започва отварянето на икономиката си в петък

Това включва дори отваряне на ресторантите и кината

Въз основа на тези данни от Institute for Health Metrics and Evolution изчисляват кога ще е най-правилно да започне размразяването на икономиката. Според тях, само Вирджиния, Монтана и Върмонт трябва да бъдат отворени преди 10 май. Повечето останали щати следва да бъдат отворени между 10 и 25 май, а Южна и Северна Дакота, Небраска, Айова, Юта, Оклахома, Арканзас и Джорджия трябва да възстановят икономическите си активности чак след 10 юни или по-късно.